Vindistrikter og klassifikationer
Vi kender vindistrikter som Rioja, Bordeaux og Toscana og klassifikationer som IGP, AOC og DOCG. I Danmark anvender vi 4 kategorier i følge EU's klassifikationssystem:
- Vin (anonym vin). Tidligere omtalt som "bordvin”. Det er vin, der ikke må mærkes med druesort eller årgang eller andre udtryk, der indikerer en særlig kvalitet. En række lande bruger forsat denne betegnelse (Table vin, Vin de table, Taffelwein, osv.). Den tilsvarende betegnelse på engelsk er ”Varietal wine”, og på fransk ”Vin de Cepage”.
- Vin, der må mærkes med druesort og/eller årgang, men som ikke er omfattet af en beskyttet betegnelse (”sortsvin”)
- Vin med beskyttet geografisk betegnelse (Beskyttet geografisk betegnelse - BGB). Den tilsvarende betegnelse på engelsk er "Protected Geographical Indication: PGI" og på fransk "Indication géographiques protégées: IGP". Danmark har 4 vinregioner.
- Vin med beskyttet oprindelsesbetegnelse (Beskyttet oprindelsesbetegnelse - BOB). Den tilsvarende betegnelse på engelsk er "Protected Designation of Origin: PDO" og på fransk "Appellation d'origine protégées: AOP".
4 BGB vinregioner i Danmark
Danmark er opdelt i 4 vinregioner, de såkaldte BGB vine.
- Vin med beskyttet geografisk betegnelse, Jylland / Regional vin, Jylland
- Vin med beskyttet geografisk betegnelse, Fyn / Regional vin, Fyn
- Vin med beskyttet geografisk betegnelse, Sjælland/ Regional vin, Sjælland
- Vin med beskyttet geografisk betegnelse, Bornholm / Regional vin, Bornholm
Beskyttet oprindelsesbetegnelse - BOB
Området omkring byen Dons nord for Kolding opnåede i 2018 betegnelsen "Beskyttet oprindelsesbetegnelse" - BOB. Det kan sammenlignes med f.eks. vinområderne Champagne, Rioja og Bordeaux. Det er Skærsøgaard Vin i Dons, som har søgt om BOB-beskyttelsen.