GUIDE TIL DANSKE VINE OG VINGÅRDE
Kalender
<< mar 2020 >>
mtotfls
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Events
  • Ingen events
Nyheds arkiv

Domain Aalsgaard

Domain Aalsgaard

Ålsgårde Stationsvej 13
3140 Ålsgårde
Tlf.: 49 70 80 10
Mail: lars.hagerman@gmail.com
Hjemmeside: www.domainaalsgaard.dk/
Medlem af Foreningen af Danske Vinavlere
Medlem af brancheforeningen Danske Vingårde

Erhvervsavler

Danmarks første erhvervs- vingård, officielt etableret i 2001, i realiteten i 1993 da en mindre vinmark ved Ålsgårde station blev plantet med vinstokke. (denne mark tilhører ikke længere Domain Aalsgaard). Vingården er tilsluttet og arbejder efter kriterierne i manifestet’ Genuine Danske Vine (GDV)’.

Vinmarken Højbjerg er en sydvendt skråning med op til 30 % hældning. Vinmarken ligger i idylliske, nærmest pastorale, omgivelser. Forholdene er perfekte for vinavl og dette gør at druerne modner ordentligt – hvert år. Marken er godt beskyttet mod kølige vinde fra nord og øst, lidt mere åben mod syd og vest. Undergrunden består af kalk og den kalkrige jord gør vinmarken velegnet til hvidvin. Vinstokke plantedes på Højbjerg-marken fra 1998 til 2007 og Højbjerg-vinmarken omfatter nu 0,7 hektar med 2.000 vinstokke af 5 druesorter. Alle er hvidvinsdruer af den europæiske drueart, Vitis vinifera. Kun organisk gødning (hestegødning) bliver brugt, der arbejdes intenst med pleje af vinstok og bladvæg i vækstsæsonen. Udbyttet reguleres kraftigt og er kun på 25-30 hl per hektar, alt for at få så koncentrerede og smagsrige vine som muligt, vine som klart viser sin oprindelse. I vinmarken findes desuden nogle frugttræer: Rød Vinbjergsfersken og Abrikos.

Faste åbne arrangementer:

Dansk Vindag den 1. lørdag i september måned kl. 11:00 – 15:00 med rundvisning og smagning.

Besøg vingården: Vingården er åben for besøgende, helst efter forudgående aftale. Rundvisninger og vinsmagninger arrangeres for grupper efter forudbestilling for minimum 8 personer, maks. ca. 20 personer. Et arrangement tager som regel 2,5 til tre timer. For pris, kontakt vingården.

Her finder du vingården: Kør til venstre ca. 300 m efter jernbanestationen i Ålsgårde. Vinmarken Højbjerg ligger ved Falkenbergvej. En lille markvej til venstre ca. 50 m nord for Nordkysthallen, Apperup, Ålsgårde, fører ind til vinmarken. Parkering for biler og busser ved Nordkysthallen. Højbjerg vinmarken ligger ca. 1,5 km fra vingården. Fra stationen i Ålsgårde kan man ad Apperupvej og Falkenbergvej gå ud til vinmarken på 15 minutter. Se kort klik her.

Ved salg fra vingården koster vinen (som tappes på 0, 5 l flasker) i 2010 kr. 125,00 inklusive moms. Vinene findes desuden i nogle specialforretninger i Nordsjælland og København.

Vinmager & Vinstil

Vingården producerer tørre eller halvtørre hvidvine. Hver sort vinifieres for sig. Vinene gærer på rustfri ståltanke, koldt og langsomt for at bevare så meget aroma som muligt. Den unge vin hviler længe på fingæren for at udvikle aromaer og optimere druesortens særlige kendetegn. Der omstikkes oftest kun en gang.

Vinbonden og vinmageren Lars Hagerman er biolog med mange års erfaring fra Københavns Universitet. Filosofien er enkel: at lave vin er biologi – ikke kemi. Vinen laves i vinmarken, ikke i vineriet. Arbejdet i vinmarken og vinmarkens beliggenhed er afgørende for vinens kvalitet. Kun sunde vinstokke og modne, sygdomsfri druer kan give en god vin. Vinbondens arbejde i vinmark og vineri er at virke som naturens forlængede arm – ikke mere, ikke mindre.

Vinmarken Højbjerg

Beliggenhed: Falkenbergvej, markvej t.v. efter Nordkysthallen, Apperup, Ålsgårde.
Størrelse: 0,7 hektar, ca. 2.000 vinstokke.
Sorter: Madeleine Angevine, Ortega og Solaris som udgør ca 85 % af produktionen, desuden Kerner og Siegerrebe.
Etableret: 1998.
Tilsluttet manifestet Genuine Danske Vine (GDV).